top of page

IATF 16949

OTOMOTİV KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ

Otomotiv Sektörüne Özel Kalite Yönetim Sistemi IATF 16949


IATF 16949:2016 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemleri için uluslararası standarttır. Daha önce ISO 16949 olarak anılan bu standart, 2016 yılında revizyon gördükten sonra IATF 16949 olarak yayınlanmıştır. Kökeni ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi’ne dayanan IATF 16949, ISO 9001’in üzerine kurulmuş bir sistemdir ve özel olarak otomotiv sektörü için geliştirilmiştir.


Peki neden ISO değil IATF?


Daha önce ISO olarak yayınlanmasına rağmen güncel 16949 versiyonu ‘Uluslararası Otomotiv Görev Gücü’ anlamına gelen The International Automotive Task Force (IATF) üyeleri tarafından hazırlanıp ISO  komitesine sunulmuş ve kabul edilmiştir.


Neden ve Hangi Kuruluşlar IATF 16949 Uygulamalarını kullanırlar?


IATF 16949 fayda sağlayan bir standart olmanın yanı sıra otomotiv endüstrisinde faaliyet göstermek isteyen ve bu alanda ürün üretmeyi planlayan kuruluşlar için uyulması zorunlu bir standarttır. Bu teknik standartta kayıt olan kuruluşlar, tedarikçilerini de ISO 9001’e ve IATF 16949’a olan uygunluğunu geliştirmeleri gereklidir.

IATF 16949 Kalite Yönetim Sistemini uygulayan kuruluşların başlıca hedefleri;  

-          Kuruluşun müşterilerine ve diğer paydaş gereksinimlerini nasıl karşılayabileceğini bilmek

-          Sürekli gelişme fikrini kuruluş içerisinde uygulamaya başlamak

-          Proseslerini gelişen teknolojiye ve proses iyileştirmelerine uygun hale getirmek

-          Kusurların önüne geçmeyi ana hedefi haline getirmek

-          Otomotiv endüstrisinde kullanılan belirli araçları kullanmak ve uygulamak ;

  • APQP

  • FMEA

  • SPC

  • MSA

  • PPAP

-          Tedarik zincirindeki atıklarını minimuma indirmek

-          Sorumluluklarını belgeleyerek, politika haline getirip duyurmak olmalıdır.


Neden IATF 16949 Kuruluşunuz için iyi bir fikir?

 

Altyapısı doğru kurgulanmış ve tam anlamıyla uygulanan bir IATF 16949 Kalite Yönetim Sistemi kuruluşunuza pek çok fayda sağlar. Başlıca;

 

Pazar bilinirliği

Büyük otomotiv üreticileri ile çalışabilmek için ve bu kuruluşlara ürün sağlayabilmek için IATF 16949’a sahip olmak zorunludur.

 

Finansal getiri

İyi işleyen bir operasyon peşinden finansal ödülü getirecektir. IATF 16949 sayesinde, yapmış olduğunuz finansal yatırımın karşılığını tam alırsınız. Kalite Yönetim Sistemlerine sahip firmaların, sahip olmayanlara göre finansal performansları daha yüksek seyrettiği ekonomik alanda faaliyet araştırması yapan kuruluşlar tarafından gözlemlenmiştir.

 

Artan Müşteri Memnuniyeti

Kalite Yönetim Sistemleri’nin en büyük katkılarından biri tartışılmaz şekilde müşteri memnuniyetidir. Kalite Yönetim Sistemi verimli olarak uygulandığında müşterilerin beklentileri daha rahat bir şekilde ve artarak gelişen bir biçimde karşılanmaya başlar. Sistemin hedeflerinden bir tanesi müşterilerin ihtiyaçlarını hesaba katmaktır. Müşterilerden alınan geri dönüşleri takım halinde değerlendirerek çalışanlar, bireysel hedeflerden uzaklaşarak hedef ve memnuniyet odaklı çalışmaya başlarlar.

 

İç etkinliği arttırarak proses gelişimi

IATF 16949 iç denetim, yönetim gözden geçirme ve yıl boyunca proses dataları toplamak bunları işlemeye ve iyileştirmeye yönelik bir altyapı üzerine kurulmuştur. Tahminleri veya beklentileri değil, data analizleri sonucu alınan kesin veriler üzerine çalışmalar yaparak süreçlerinizi iyileştirmenize ve sürekli kuruluşunuzu geliştirmeye uygun hale getirecektir.

 

Yönetimin Katılımı ile Gelişen Karar Verme Mekanizması

Kalite Yönetim Sistemleri kuruluşun kalite hedefleriyle paralel olarak ilerler. IATF 16949’da diğer tüm ISO standartlarında olduğu gibi yönetimin liderlik ettiği bir sistemdir. Bu liderlik sayesinde Kalite Yönetim Sistemleri kuruluşun kültürü haline gelir ve tüm çalışanlara yansıyarak onlarıma aynı şekilde çalışmaya motive eder. Veri analizleri ve IATF 16949’un katkı sağladığın yeni çalışma biçimiyle çalışanlarınız kararlarını kişiye yada departmana bağlı ve birbirinden farklı sonuçlar ile yapmak yerine, verileri değerlendirerek daha gelişmiş şekilde kuruluş düzeyinde yapabileceklerdir.

 

Artan Çalışan Katılımı

Yönetim Kalite Yönetim Sistemlerini benimsedikçe, çalışanlar da aynı his ile davranacaklardır ve zaman içerisinde tüm çalışanların aynı harmonide çalıştığını farkedeceksiniz. Çalışmada artan katılım hem işin kalitesine hem de mali tablolara yansıyacaktır.

 

 

bottom of page