top of page

ISO 14001

ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ

Çevre Yönetim Sistemi ve ISO 14001 Sertifikasyonu


Kısaca ÇYS olarak adlandırılan Çevre Yönetim Sistemi, kuruluşunuzun çevre ile olan etkileşimini düzenleyen kurallar, politikalar, prosedürler, süreçler, uygulamalar ve bunların kayıtlarından oluşan yönetim sisteminin bütünüdür. Bu sistem her kuruluş için özel olarak tasarlanmalı ve yürütülmelidir çünkü her kuruluşun verdiği hizmet ya da yaptığı üretim doğrultusunda, çevre ile etkileşimi kendine özeldir. Bu sistemi başarılı bir şekilde uygulamak için uluslararası düzeyde kabul görmüş olan ISO 14001 sizin yol haritanız olacaktır.


ISO 14001 Nedir?


ISO 14001, kuruluşunuzun ürünlerinin, hizmetlerinin ve süreçlerinin, kısa ve uzun vadeli çevreye olan etkilerini yönetmenizi kolaylaştıran bir standarttır. Her standartta olduğu gibi ISO 14001 size uymanız gereken kuralları vermez veya çevre yasalarını dikte etmez. Ancak sizin süreçlerinizi, uymanız gereken kurallar ve yasalarla birleştirmenize olanak sağlar ve çevresel boyutlarınızı belirleyip süreçlerin genel çerçevesini ve sınırlarını şekillendirir. ISO 14001’in çizdiği, çevresel ayak izlerini minimize etme, kirlilik olayları risklerini azaltma, operasyonel iyileştirme, mevzuatlara uyum ve sürdürülebilirlik çerçevesinin temelde iki ana hedefi vardır:

- Kuruluşların etkili bir çevre yönetimi stratejisi kurgulamasına yardımcı olmak

- Oluşturulan bu stratejiyi süreçlere işlemek ve kurum içi resmiyete dökmek.


14001’i kuruluşumuzda neden uygulamalıyız?


Kuruluşunuz ister büyük ister küçük ölçekli olsun, 14001’in yaratacağı etki büyüktür ve faydaları göz ardı edilemez.


  1. Kurum imajını yükseltir ve güvenilirliğinizi arttırır: Müşterilerinize, paydaşlarınıza ve sorumlu olduğunuz 3. partilere, çevresel boyutlarınızı uygun şekilde yönetmeye olan bağlılığınızı göstermeye yardımcı olur. Bu bağlılık kurum imajınızı ve güvenilirliğinizi arttırır. Unutmayın ki, güvenilirlik uzun vade de Pazar payınızı arttırmanızın en önemli adımıdır.

  2. Maliyetlerinizi kontrol altına alır ve tasarruf ettirir: Her kuruluş maliyetlerini kısma ve karlarını arttırmayı hedefler, bunun istisnası yoktur. 14001 bu konuda atılacak en iyi adımlardan biridir çünkü ister hizmet sektörü olsun ister üretim, enerjiden, girdilerden, atıkların defedilmesi ve yasal giderlerin azalmasından doğacak tasarruf ilk düşünülenden çok daha fazladır.

  3. Kanıta dayalı karar almanızı sağlar: ilerlemenin ve büyümenin doğası iyileştirmedir. Büyümenizin ivmesini kaybetmemesi için neyin öncelikli olduğuna karar vermeniz ve doğru yöne yatırım yapmanız çok önemli. Deneme yanılma yöntemi ile bu ivmeyi tehlikeye atmak yerine kanıtlara dayanarak iyileştirmelerinizi planlayabilir ve yine bu kanıtlar doğrultusunda risklerinizi ve fırsatlarınızı doğru belirleyerek tehditlerden kaçınıp fırsatlardan daha fazla kar elde edebilirsiniz.

  4. Sürekli iyileştirme kültürünün kurumunuza yerleşmesini sağlar: Sürekli iyileştirmenin temelde amacı; hiç durmadan verdiğiniz hizmetin ya da ürünün kalitesini arttırmak, maliyetleri azaltırken karlılığı arttırmak, çalışanlarınızın mutluğu ve kariyer hedeflerini yükseltmek, çevresel boyutları ve etkileri azaltmaktır. Kuruluşunuzda ÇYS sistemi yönetimin önderliğinde benimsendiğinde, sürekli iyileştirme sistemi kuruluşunuzun ve çalışanlarınızın iş yapma şeklinin bir parçası olur. Hem çalışanlarınız ve paydaşlarınız hem de müşterilerinizin çevre ile etkileşimi iyi olan bir kuruluşun parçası olmayı, çevre konusunda endişe veren bir kuruluşun parçası olmaya tercih edeceği kesindir.


ISO 14001 standartları uygulanırken tabi ki her kuruluş için farklılıklar gözlenecektir. Uygulamaya konacak tüm eylemler, prosedürler, planlar ve iyileştirmeler kuruluşunuzun hedeflerine bağlı olarak gerçekleşecektir. Doğru stratejiyi belirlemek için en doğru yol kapsamınızı, hedeflerinizi, risklerinizi ve fırsatlarınızı göz önünde bulundurmalı ve bu doğrultuda sisteminizi kurmalısınız.


bottom of page