top of page

ISO 15504

SPICE

Yazılım Süreçlerini İyileştirmek ve ISO/IEC 15504 SPICE


Bilgi teknolojileri her geçen gün gelişmekte ve sektörel olarak payını yatırım payını hem ülkemizde hem de küresel olarak büyütmekte. Bu sebeple artık yazılım alanında yapılan yatırımların verimliliğini arttırmak çok önemli. Yazılım süreçleri planlanabilir, ölçülebilir ve takip edilebilir olmalı. İyi bir yazılım projesi ancak süreçlerin doğru yönetilmesi ve planlama sayesinde ortaya çıkar. Bu alanda hizmet veren ve vermek isteyen her kuruluş bu gereklilikleri sağlayabilmek için doğru bir proje planı ile hareket etmeli, risklerini planlamalı, çalışma ortamındaki görev tanımlarını ve dağılımını doğru yapmalı, tedariğin doğru yönetmeli, bakım ve onarımlarını düzenli olarak gözden geçirmeli ve en önemlisi uyguladığı tüm bu adımları ölçümleyebilmeli.


SPICE Nedir?


SPICE (Software Process Improvement and Capability Determination) yani yazılım süreçlerini iyileştirme ve yetenek belirleme ISO’nun IEC (Uluslararası Elektroteknik Komite) ile birlikte geliştirdiği ve yazılım süreçlerini doğru şekilde yöneterek en iyi sonucu almanıza yardımcı olmayı hedefleyen standarttır. ISO/IEC 15504 – SPICE Standartı içerisinde, değerlendirme sürecinin bir açıklamasını, değerlendirme süreci modelini, değerlendirme işlemi yapabilmeniz için gerekli araçları ve bunların açıklamaları ile bu değerlendirmelerin başarıya ulaşmasını sağlayacak etkenleri barındırır.


ISO/IEC 15504 – SPICE’ın Amacı ve Kuruluşunuza Getirileri Nelerdir?


SPICE’ın amacı kuruluşunuz bünyesinde üretmeyi planladığınız veya üretmekte olduğunuz yazılım uygulamalarının süreçlerinin tüm aşamalarda izlenebilir ve ölçülebilir olmasını sağlamak için etkin ve etkili bir şekilde planlamasını ve uygulanmasını gerçekleştirmenize yol göstermektir.

ISO/IEC 15504 – SPICE kuruluşunuz içerisinde uygulanmaya başladığı dakikadan itibaren pek çok alanda size büyük getiriler sağlayacaktır.

- Artan müşteri taleplerini ve ihtiyaçlarını kolay karşılamanızı sağlar,

- Müşterilerinizin ürün beklentisini tamamıyla karşılamanızı sağlar ve yüksek müşteri memnuniyeti getirir,

- Artan yazılım ürünü kaliteniz potansiyel müşterilerin dikkatini çekmeye başlar,

- Yazılım süreçleriniz üzerinde daha fazla gözlem yapabilirsiniz ve tam kontrol her zaman sizde olur,

- Yüksek seviyeli yapıdaki yazılım projelerinizi yönetme kabiliyetiniz artar,

- Risklerinizi azaltır, var olan risklerinizi yönetmeyi kolaylaştırır,

- Süreç, dolayısıyla sonuçların sorumluları bellidir, belirsizliği ortadan kaldırır,

- Takımınızı ve çalışanlarınızı motive eder ve üretkenliği arttırır,

- Maliyetlerinizi düşürür,

- Yeni teknolojiye ve yazılım süreçlerine uyumunuzu hızlandırır.


bottom of page