top of page

ISO 22000

GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ

Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 22000 Sertifikasyonu

 

Güvenli ve sağlıklı gıdaya erişim herkesin hakkı olduğu kadar bu işin sorumluluğu da tabii ki üreticilerde. Günümüzde sadece ulusal boyutta değil, artık gıdalar uluslararası yolculuklar yaparak, sürekli sınır ötesi ithalat ve ihracatlar gerçekleştiğinden dolayı küresel alanda tanınan ve her bireyin dünyanın her yerinde aynı kalitede sağlıklı gıdaya ulaşmasını sağlayacak olan bir gıda güvenliği sistemine ihtiyaç duyulduğu için ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi geliştirildi.

 

Temel Amacı gıda güvenliğini sağlamak olan ISO 22000 Standartı, üreticiden tüketiciye kadar gıda tedarik zincirinin tüm bölümlerini uyumlu hale getirirken, gıda tehlikelerini azaltmanıza, riskleri kontrol etmenize ve kontaminasyonu önlemenize yardımcı olacak olan kapsamlı bir çerçeve çizmektedir. Gıda tedariğinde rol alan boyut, kapasite, üretim şekli farketmeksizin tüm kuruluşlarda uygulanabilen ISO 22000 Gıda Güvenliği Standartı,  gıdanın güvenli olmasını sağlamak için gıda güvenliği tehlikelerini kontrol etme becerisini göstererek bir kuruluşun bu alanda neler yapması gerektiğini ortaya koyar.

 

Tüm ISO standartlarında olduğu gibi, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’de ISO ailesinin tamamında uygulanmaya başlayan Planla – uygula – kontrol et ve Önlem al (PUKÖ) sistemi üzerine kurulmuş ve risk tabanlı işleyen bir standarttır. Gıda güvenliği tehlikelerini belirlemek için PUKÖ ve risk tabanlı düşünmeyi Tehlike Analizleri Kritik Kontrol Noktaları (HACCP) ile birleştirerek kuruluşların riske maruz kalma ihtimallerini azaltmaya ve güvenliği arttırmalarına yardımcı olur. Diğer ISO standartları ve özellikle ISO 9001 ile entegre olarak işletilebilecek ISO 22000, ISO 9001 KYS’den belirli noktalarda farklılaşarak ilkeye dayalı ilerlemekten çok prosedür olarak ilerleyen bir standarttır.

 

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’nin kuruluşunuza sağlayacağı faydalar nelerdir?

 

Tüm uluslararası ISO standartları gibi, ISO 22000’in de gıda tedarik zincirinin her bir parçasındaki yani topraktan tabağa kadar olan süreçteki her alanda hizmet veren kuruluşa pek çok fayda sağlamaktadır.

 

-          Kaynak kullanımını geliştirir ve karlılığı arttırır.

-          Gıda güvenlik risklerini kontrol eder ve ortadan kaldırır.

-          Proseslerde sürekli iyileştirme sağlar.

-          Müşterilerin kuruluşunuza karşı olan güvenini arttırır.

-          Artan güven ve kalite beraberinde müşteri memnuniyetini getirir.

-          Sürdürülebilir gıda güvenliği sağlandığından emin olur.

-          Küresel ticarette kuruluşunuzun yerini sağlamlaştırır.

-          Yasal düzenlemelere ve gerekliliklere uyumu kolaylaştırır.

 

 

bottom of page