top of page

ISO 27001

BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ

Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 27001 Sertifikasyonu


Güvenlik direkt satın alamayacağınız bir olgudur. Güvende olmak için önlemler uygulayabilir ve güvende olma hissini yaşayabilirsiniz. Eğer süreç odaklı harika bir Bilgi Güvenliği Yönetimi Sistemi tasarlar ve uygularsanız daha yüksek verimlilik ve daha iyi iş kalitesi gibi iş kazançlarını görürsünüz. Bu tip uygulamalar sadece işinizin yapısını etkilemez ayrıca süreçlerinizin kesintisiz ilerlemesinde büyük bir adımdır ve çalışanlarınız tarafında da daha az stres ve daha ilgi çekici iş deneyimi olarak size dönüş yapacaktır. Tabi ki kuruluşların bu alanda şirketlerinde çalışma başlatmalarının en büyük sebebi bunlar değildir. Günümüzde gittikçe yaygınlaşan bulut ve bulut tabanlı sistemlerin kullanımı, şirket verilerine uzaktan erişim ihtiyaçlarının artması ve kolaylaşması, yasaların -özellikle her geçen gün adını daha fazla duyduğumuz KVKK yasası- belirli noktalarda kurumun faaliyetleri ile kesişmesi gibi bilgi güvenliğini ilgilendiren konuların artması kurumları daha fazla bilgi güvenliği önlemine yönlendirmekte. Ayrıca pek çok farklı sektör ihalelerinde aranmaya başlayan temel unsurlar arasında Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi yani ISO 27001 Standardına uyum zorunluluğu da mevcut.

 

Peki Nedir Bu Bilgi Güvenliği?


Bilgi Güvenliği, iş sürekliliği sağlamak, iş riskini en aza indirmek ve yatırımların, iş fırsatlarının getirisini en üst düzeye çıkarmak içi bilgilerin pek çok çeşitli tehide karşı korunmasıdır. Bilgi Güvenliği, politikalar, süreçler, prosedürler, planlar, organizasyonel yapılar, yazılım ve donanım da dahil olmak üzere bir dizi kontrolün uygulanmasıyla sağlanır.

 

ISO 27001 Nedir?


ISO 27001 uluslararası bir standarttır ve bu standart kurumunuzun korunması gereken tüm bilgi varlıklarını mükemmel bir çerçeve içerisine almaktadır. Bu çerçeve sayesinde verilerinizi daha güvenli bir şekilde işleyerek, işinizi geliştirmede kullanabilir veya var olan ve potansiyel müşterilerinize güven oluşturmak için kullanabilirsiniz. Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi kurmak tabi ki her süreç iyileştirmesinde olduğu gibi bir işi yükü yaratacaktır ancak bu sistemin yaratacağı güvenli bilgi saklama kolaylığı ve iş sürekliliğindeki artışın yanında göz ardı edilebilir bir yük olduğu kesin.

 

 

Neden ISO 27001 kurumunuzda olmalı?

 

ISO 27001 verilerinizi korumanızı sağlar

ISO 27001 gizli bilgileri hem sizin için hem de müşterileriniz için güvende tutar, paylaştığınız verilerin güçlendirilmesine ve şifrelendirmesine yardımcı olur. ISO 27001 sistemi ile süreçlerinize yapacağınız ekler, yeni öğreneceğiniz süreçler ile risk yönetimine ve tehditlere olan bakış açınız değişecek, bilgi odaklı potansiyel riskler kurumunuz için daha hızlı fark edilir olacak ve bu risklerden kaçınmak ve varlıklarınızı korumak daha kolay olacak.


İşiniz bilgi sızdırmaz olacak

ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi’nin parçası olarak uyguladığınız tüm prosedürler, kurumunuzun tamamını kapsayacak ve kurum genelinde bilgi güvenliği bilincini geliştirecektir. Zaman içinde kurum kültürü haline gelecek olan BGYS, olayların en az indirilmesini sağlayacak ve bir risk oluşması durumunda karmaşayı temizleme maliyetini azaltacaktır. Bilgi ihlal olayları karşısında oluşacak cezai yaptırımlar ISO 27001 kurulumunun kurumunuza çıkaracağı bütçelerin çok çok üzerindedir. ISO 27001 uluslararası bir standarttır, yani uluslararası yasalara uyumludur, bu sayede finansal cezaların etkisini minimize eder.

 

Güvenilirliğinizi arttırır

Başta söylediğimiz güvenlik satın alınamaz ancak ISO 27001 veri konusunda bu hisse en yakın olguyu yaratacak standarttır. Bu his sadece sizin için değil müşterileriniz içinde geçerli ve gereklidir. ISO 27001 sertifikasına sahip olduğunuzda müşterilerinize vermiş olacağınız en büyük mesaj güvenilirlik olacaktır. Bu sertifika “bize güvenebilirsiniz” demektir. Güvenilir olmak sektörünüzdeki itibarınızı arttıracaktır ve küresel olarak müşteri arttırmanızın önündeki engellerin kaldırılmasına yardımcı olacaktır. Güvenilirliğin sonunda gelecek olan yüksek müşteri memnuniyeti kaçınılmazdır.

 

Hizmetinizi geliştirir

BGYS’nin kurum kültürü haline getirilmesi ekibinizin yeni alanlarda uzmanlaşmasını kendilerini geliştirmelerini sağlar ve ekibinizin bireysel olarak potansiyelini ortaya çıkartır. Bu potansiyel bireyler için gelişme anlamına gelirken kurumunuz için ise uzmanlığın ve gelişmenin getirdiği verimlilik ve yetkinlik anlamını taşır. Siz alanınızda ne kadar yetkin olursanız verdiğiniz hizmetler, hazırladığınız siparişler, teslimatlar ve operasyonlar o kadar tutarlı olacaktır. Bu tutarlılık kısa vadede dahi müşteri tutma oranınıza yansıyacaktır.

 

BGYS süreçlerini  doğru şekilde yönetmek için ne yapılmalı?


Kuruluşun güvenlik hedeflerini karşıladığından emin olmak için 4 adımlı bir döngüye girmek gereklidir. Birinci adım kesinlikle uygun kontrollerin oluşturulması yani planlamadır. Bunu planlanan adımların uygulanması, kontrol edilmesi ve önlem alınması izler. Süreçlerinizi bu döngü çerçevesinde planlamak, dokümanlarınızı uygun hazırlamak, risklerinizi doğru yönetmek, olaylara doğru şekilde müdahale etmek ve bunların tamamını kurumunuzun kültürü haline gelmesi için yönetimin tam desteğini vermesi yeterli olacaktır.

bottom of page